Synergie tussen de Digital Twin en fysieke trainingssystemen
Synergie tussen de Digital Twin en fysieke trainingssystemen
Een Digital Twin is in de afgelopen jaren vaak weggezet als een modewoord, maar is inmiddels bezig aan een grote opmars in de productiesector. Toonaangevende bedrijven gebruiken het als digitaal hulpmiddel om fysieke installaties vooraf te testen en te verbeteren. Maar wat houdt het precies in?
Een Digital Twin is een virtuele replica van een fysieke installatie of van een proces. De replica wordt gemaakt uit werkelijke fysieke data die vastgelegd wordt en gebruikt wordt om een digital model te creëren die de werkelijkheid nauwkeurig nabootst. Hiermee kunnen bedrijven processen op afstand beheren, een product vooraf testen en verschillende situaties nabootsen. Ook wordt het gebruikt voor Predictive Maintenance, door historische data te gebruiken om toekomstige prestaties te voorspellen.
Lucas-Nülle heeft een trainingssysteem ontwikkeld om studenten voor te bereiden op deze digitale revolutie. Het is hierbij belangrijk dat zij leren omgaan met het virtuele model, maar dit ook direct kunnen koppelen aan de echte situatie. Aan de hand van verschillende praktijksituaties kunnen zij het digitale model bijvoorbeeld koppelen aan een fysieke servomotor.
Benieuwd hoe dat eruitziet? In onderstaande video legt productmanager Ralf Linnertz uit hoe studenten te werk kunnen gaan:
Productmanager Ralf Linnertz legt uit
Zoals je ziet in de video is het systeem gericht op projectwerk, zoals het simuleren van een graansilo of transportband. Aan de hand van een e-learning cursus gaat de student stap voor stap in op elk subsysteem in het project, omdat de gehele installatie natuurlijk niet beschikbaar is. Wel is het met behulp van de Lucas-Nülle’s servomotor mogelijk om deze verschillende stappen in het proces uit te kleden en de subsystemen operatief te krijgen in de echte wereld. Daarnaast kan de student de Digital Twin gebruiken om fouten in het systeem te herkennen door middel van foutschakelaars.
New age learning feliciteert Enexis!
Acht medewerkers van Enexis hebben de 6-daagse training “het nieuwe evenwicht in energie” afgerond en daarmee hun Smart Energy certificaat in ontvangst mogen nemen. Namens New age learning en Avans willen we iedereen bedanken en feliciteren met dit resultaat!
Lucas-Nülle LabSoft Youtube
De opgedane theorie- en praktijkkennis kunnen ze direct inzetten bij het ontwerpen en beheren van het slimme elektriciteitsnet in Nederland zodat ze kostbare stroom efficiënt bij de consument kunnen brengen.
De cursisten hadden de keuze uit 5 van de 7 beschikbare modules die elk een aspect van het elektriciteitsnet representeren: Zonne-energie, windenergie, batterijopslag, distributie en netbeveiliging, energy management, vermogenselektronica en transmissie. In de laatste sessie hebben zij een casus voltooid waarin ze al deze componenten samen te brengen om de volledige Smart Grid te beheren, van opwekking tot aan verbruik.
Een commentaar als “𝗗𝗶𝘁 𝗶𝘀 𝗱𝗲 𝗯𝗲𝘀𝘁𝗲 𝘁𝗿𝗮𝗶𝗻𝗶𝗻𝗴 𝗱𝗶𝗲 𝘄𝗶𝗷 𝗶𝗻 𝗼𝗻𝘇𝗲 𝘁𝗶𝗷𝗱 𝗯𝗶𝗷 𝗘𝗻𝗲𝘅𝗶𝘀 𝗴𝗲𝘃𝗼𝗹𝗴𝗱 𝗵𝗲𝗯𝗯𝗲𝗻” maakt ons dan erg trots. Dit geeft ons energie om deze training mogelijk te maken voor alle bedrijven die zich bezighouden met het elektriciteitsnet. Hopelijk mogen we in de toekomst nog vele medewerkers van Enexis en andere elektriciteitsproducenten en netwerkbeheerders bijscholen over dit onderwerp.
Op maat gemaakte trainingssystemen
Naast de verschillende energie modules biedt New Age Learning je tal van andere op maat gemaakte trainingssystemen van Lucas-Nülle binnen de volgende gebieden:
ONZE MISSIE
Het technisch onderwijs in Nederland ondersteunen bij het op een eigentijdse manier vormgeven van haar onderwijs, waarbij opleidingen kunnen blijven aansluiten op actuele technologische ontwikkelingen, passend bij de nieuwe generaties scholieren en studenten (doelgroep) en de vraag vanuit het bedrijfsleven.